’Belfast Girls’ inviger Eslövs sommar-kulturprogram 2017!

Revival!

Det är 11 år sedan filmens premiär och nu är det dags för ’Belfast Girls’ på bio igen!

Filmen inviger Eslövs sommar-kulturprogram, torsdag 1 juni kl.18.30 på biograf Bian i Eslöv!
– efteråt samtal med regissör Malin Andersson

Fri entré, välkomna!

Sommar i Eslöv – Kulturkalender 2017

Då filmen utspelar sig lever Mairéad Mc Ilkenny och Christine Savage i samma stad fast i skilda världar. I det Belfast de växt upp har”fredsmurarna” som separerar människor blivit allt fler och högre. Århundraden av cementerad fiendskap skiljer protestanter och katoliker åt. Budskapet till den unga generationen är tydligt: ”Umgås inte”. Mairéad är 20 år gammal och katolik. Hon har aldrig träffat en protestant i hela sitt liv. Smärtsamma minnen från barndomen har lämnat henne med en djupt rotad misstro mot ”andra sidan”. Christine är protestant och har vuxit upp på andra sidan murarna. Hon är 18 år, ensamstående mamma och bor fortfarande hemma. Drömmen är ett eget hus och en kille att älska.

Filmen är från 2006 och Malins filmdebut.

Malin följde flickorna under en period då oväntad kärlek fick dem att utmana murarna och gå över gränsen.
Med tanke på det aktuella politiska läget i Nordirland samt utvecklingen i Storbritannien med stundande Brexit är Belfast Girls fortfarande högintressant som filmupplevelse och som inblick i två Belfast-flickors liv. Filmen fick stor uppmärksamhet när den kom och blev nominerad till bland annat Prix Europa, Bästa Nordiska Dokumentärfilm och Tempo Documentary Award.

Belfast Girls

’Belfast Girls’ är fotograferad av Kate Mc Cullough, som också har jobbat med Malin på ’Blodssystrar’,
franska filmfotografen Celine Bozon samt Malin själv.